Tehnički trening za Yanmarove servisere

Ovih je dana u Navelinom novom poslovnom prostoru vrlo živo. Održava se tehnički trening za servisere naše servisne i distribucijske mreže. Na programu je najnovija LV serija Yanmarovih motora čija su prva tri motora od 150, 170 i 195 KS premjerno predstavljena na prošlogodišnjem sajmu u Cannesu, a dva najveća od 225 i 250 KS na ovogodišnjem sajmu u Düsseldorfu. Nakon što smo seriju i prve motore predstavili javnosti u Hrvatskoj još prošle godine u Biogradu pa potom na Zagrebačkom sajmu nautike, uslijedila je obuka njihovih servisera iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Radi se o common rail dizelskim motorima na kojima su primijenjena najnovija tehnološka rješenja i servisere je s njima potrebno upoznati kako bi se osiguralo njihovo besprijekorno održavanje i funkcioniranje. Motore karakterizira velika snaga i obrtni moment, visoka akceleracija, mala potrošnja goriva i izrazito tih rad i čist ispuh koji nadilazi stroge EPA Tier 3 i EU RCD 2 standarde. Namijenjeni su pogonu jedrilica dužih od 50 stopa, tendera na superjahtama, manjih motornih brodica i light duty komercijalnih plovila.

Obuku je vodio Rene Bersee, licencirani trener servisera iz Yanmar Marine International sa sjedištem u Almeri, NL, a u njoj je sudjelovalo ukupno dvadeset servisera. Bili su podijeljeni u dvije grupe, a obuka svake od njih trajala je dva dana. Na raspolaganju su im bila dva motora LV serije. Na jednom, koji je stavljen u pogon u radionici, obučavali su se u radu s alatima za dijagnostiku i osciloskopom, dok su na drugom uvježbavali radnje rastavljanja i sastavljanja. Istodobno u prezentacijskoj dvorani odvijao se teorijski dio obuke i provjera usvojenih znanja.

Novi prostori u kojima se odvijala obuka u potpunosti su položili ispit, bilo da je riječ o uvjetima u kojima se odvija teorijski dio obuke s najmodernijim uređajima za prezentaciju, bilo da se radi o radu na samim motorima u servisnoj radionici. Po završetku treninga stručnjaci Yanmara i Navele provode zajedničku evaluaciju uspješnosti ovog tehničkog treninga.