Pages:

PAX 55

Tvrtka: Agena Marin d.o.o.
Lokacija: Biograd, Dubrovačka 11
Website: www.polupodmornica.com

Pax 55 je drugi, znatno veći model polupodmornice iznimno uspješnog i inovativnog proizvođača koji omogućava razvoj već potvrđenih poslovnih modela turističkih "soft adventure" izleta na morskim površinama sa znatno većim brojem osoba.

Osnovne tehničke karakteristike

Dužina 17.10 m
Širina 3.75 m
Gaz 1.28 m
Istisnina 27000 kg
Kapacitet 55+2 osoba
Materijal stakloplastika

Polupodmornica je pogonjena Yanmar komercijalnim motorom 4CHE3 snage 84 KS u kombinaciji s kopčom YX-30-2. Prikaz motora možete preuzeti u prilogu.

Agena Marin d.o.o. lider je u Hrvatskoj i mnogo šire u proizvodnji i razvoju polupodmornica te implementaciji inovativnih turističkih projekata. Razvojem nove, veće polupodmornice reagira na inpute tržišta i nastavlja ostvarivati svoju misiju. Tvrtku je utemeljio i vodi je Mladen Peharda.

Polupodmornica je svojom pojavom i primjenom bila značajna inovacija u floti turističkih brodova. Izmijenila je doživljaj podmorja  za sve stanovnike i posjetitelje Jadrana. Dok je gornji dio trupa cijelo vrijeme iznad površine mora, donji dio je uronjen metar i 28 centimetara i omogućuje putnicima spektakularan pogled na podmorski ekosustav kroz velika stakla podvodnog dijela trupa stvarajući im ugođaj zarona prave podmornice uz potpunu udobnost, stabilnost, sigurnost i moderan dizajn. U potpunosti su ostvareni visoki standardi u zaštiti okoliša prilikom gradnje i pri korištenju polupodmornice te ona ni na koji način ne narušava lokalni ekosustav. Agena Marin uz proizvodnju polupodmornica kupcima nudi i cjelovit poslovni model korištenja, povrata investicije i ostvarivanja zarade.

Nakon što su se prvi modeli polupodmornice potvrdili na hrvatskom tržištu te nakon što je otpočeo i njihov izvoz, pokazala se potreba za projektiranjem i gradnjom polupodmornice znatno većega kapaciteta koja već uspješne poslovne modele korištenja može podići na znatno višu razinu.

Prva polupodmornica PAX 55, nakon dugog i pažljivog razvoja i gradnje porinuta je u Biogradu na Moru, a tijekom veljače i ožujka obavljene su probne plovidbe te testiranja i izmjera od strane Hrvatskog registra brodova. Potom će biti isporučena naručitelju s Krka koji već posjeduje dvije manje polupodmornice. Broj 55 u imenu ove polupodmornice imenom i izgledom a glassboatom u naravi, označava da je riječ o plovilu koje prima čak 55 putnika i koje ima sve značajke putničkog broda. Gosti su smješteni u putničkom prostoru koji je potpuno uronjen ispod morske površine. Konkavna stakla velikih dimenzija (2,5 x 1 metar) omogućavaju izvrsnu vidljivost i preglednost, a ukupna površina stakala iznosi 20 m2. Putnici u svakom trenutku mogu izići i na palubu. Brodom upravljaju dva člana posade, a pokreće ga Yanmarov komercijalni motor od 84 KS.

Projekt PAX 55 sufinanciran je sredstvima iz proračuna Republike Hrvatske koja je dodijelio HAMAG-BICRO u sklopu Mjere B1 – Jačanje konkurentnosti malog gospodarstva „Poduzetničkog impulsa“ za 2014. godinu.

 

Druge ugradnje